HET VERHAAL

Creativiteit, techniek en milieu in balans.

collage met foto's en illustraties: Patrick Jouret

Jouw idee krijgt vorm.

Idée Fabriqué is een "vormwinkel" die jouw idee omzet naar een tastbare vorm en dat vrijwel uitsluitend met milieuvriendelijke materialen en productieprocessen. We kunnen hele straffe dingen maken uit karton, papier, hout en textiel. En jouw idee zal net zo goed een stevige indruk nalaten bij familie, vrienden of klanten, maar dus niet op onze planeet!


Mooi voor nu en later, doch niet voor de eeuwigheid.

Levenslang al ben ik geboeid en gedreven door vorm en kleur. Ik vul mijn thuis ook graag met mooie dingen, maar als overtuigd vegetariër en vader van vier ben ik ook erg begaan om de staat van moeder Aarde. Het is voor mij dus dubbelfijn te weten dat onze decoratieve dromen vandaag tegelijk betaalbaar én vooral ecologisch kunnen realiseren.

"Ideé Fabriqué" is een groeiproces in mijn persoonlijke overtuiging dat we niet per se alle realisaties "voor de eeuwigheid" op deze planeet hoeven te zetten. Dat het er ook om gaat ons "hier en nu" (en morgen ;-)) te kunnen omringen met de mooie dingen die ons warm en vrolijk stemmen.


35 jaar ervaring in de creatieve sector.

Ik behaalde mijn diploma "stijl- en decoratietechnieken" (Edugo, Campus Glorieux) en ik ging aan de slag als decorateur en reclameschilder. Vrijwel meteen startte ik ook aan een vierjarige artistieke avondopleiding "Binnenhuisarchitectuur" en "Reclamevormgeving" aan Luca-arts te Gent. Beroepsmatig evolueerde ik zo mee van het analoge naar het digitale tijdperk. Ik beleefde enthousiast de transitie van ambachtelijke naar digitale werkprocessen, de (r)evolutie van penseel naar pixel. Intussen bedenk en creeër ik al ruim 35 jaar logo's, brochures, illustraties en creatieve interventies in interieurs voor particulieren en bedrijven. Met deze brede kennis en ervaring versterk ik vandaag ook het creatieve team van "Flamingo Pet Products" in Geel waar ik samen met een handvol collega's dagelijks bezig ben met het vormgeven van de verpakkingen, technische illustraties, fotobewerkingen en P.O.S. materialen.

 

Persoonlijk wordt ik warm van het zien of (her)ontdekken van mooie retro reclames of vintage illustraties op bv oude schoolplaten. Geregeld zoek ik dergelijke plaatjes op in de oude boeken en prenten of op lokale marktjes. Of gewoon op het internet :-). Vaak zijn de auteursrechten op oude afbeeldingen verlopen waardoor ze nu als 'public domain' vrij te gebruiken zijn voor decoratieve doeleinden. Ook altijd een boeiende uitdaging zijn oude foto's of kaarten scannen en optimaliseren tot een grote print voor bij je thuis, in de winkel of op kantoor. De digitale verwerkingsprocessen zijn intussen zo goed dat fotorealistische reproducties op maat en op afroep helemaal common zijn. Van enkele textiel placemats of een stevige kartonplaat tot een indrukwekkend kamerbreed behang. Ik zie hele mooie dingen gebeuren binnen gelijkgestemde creatieve bedrijven in België en Nederland. Met de kennis input van buitenaf en mijn rijke ervaring hou ik Idée Fabriqué up-to-date op vlak van technieken en gespecialiseerde machines. Samenwerken versterkt elkaar en we worden we steeds beter in wat we graag doen: vorm geven aan jouw idee!


Moktamee! (Vlaams/Kempisch voor 'maak het mee' of 'maak het samen')

Geheel in lijn met mijn visie betrek ik sedert februari 2022 een werkplek bij "Moktamee". Een chille community van kunstenaars, ondernemende makers en denkers in een oude school waar we elkaar inspireren en soms kunnen samenwerken aan creatieve projecten. Een uitdagende plek pal in het centrum van stad Herentals (Antwerpse Kempen). Wie wil kan er (na afspraak) diverse materialen en demo-modellen van Idée Fabriqué komen zien en voelen. Tot ziens!

 

Patrick Jouret

Creatief explorateur

Blijf verwonderen!