HET VERHAAL

Creativiteit, techniek en milieu in balans.

collage met foto's en illustraties: Patrick Jouret

Jouw idee krijgt vorm.

Idée Fabriqué is een "vormwinkel" die jouw idee omzet naar een tastbare vorm en dat vrijwel uitsluitend met milieuvriendelijke materialen en productieprocessen. Samen met jou en onze partners kunnen we hele straffe dingen maken uit karton, papier, hout en textiel. Jouw idee zal beslist een stevige indruk nalaten bij je familie, vrienden of klanten, maar dus niet op onze planeet!


Mooi voor nu en later, niet voor de eeuwigheid.

Levenslang al ben ik geboeid en gedreven door vorm en kleur en daarbij laat ik mijn fantasie en ideeën ook graag de vrije loop. Als overtuigd vegetariër en vader van vier ben ik net zozeer begaan om de staat van onze planeet, dus is het dubbelfijn te beseffen dat we onze decoratieve dromen vandaag heel betaalbaar én ecologisch kunnen realiseren.

"Ideé Fabriqué" is het resultaat van een groeiproces naar het punt waarop ik mijn persoonlijke en professionele interesses perfect zag samenvallen. Ik hoef immers niet zo nodig realisaties "voor de eeuwigheid" op deze wereld te zetten, het gaat er vooral om dat we ons "vandaag" (en morgen ook nog wel) kunnen omringen met mooie en functionele dingen die ons vrolijk stemmen.


30 jaar ervaring in de creatieve sector.

Na het behalen van mijn praktische diploma "stijl- en decoratietechnieken" (Edugo, Campus Glorieux, Oostakker) ging ik aan de slag als decorateur en reclameschilder. Vrijwel meteen startte ik ook een vierjarig traject artistieke avondopleidingen in "Binnenhuisarchitectuur" en "Reclamevormgeving" aan de Sint-Lucas academie te Gent (luca-arts.be). Beroepsmatig evolueerde ik zodoende van decoratie- en reclameschilder over illustrator en 'digital signmaker' tot grafisch vormgever vandaag. Ik beleefde enthousiast de boeiende symbiose van de ambachtelijke en de digitale werkprocessen. De evolutie van penseel naar pixel zeg maar. Intussen bedenk en maak ik al drie decennia logo's, brochures, illustraties en creatieve interieurprojecten voor particulieren en bedrijven. Met deze brede kennis en ervaring versterk ik vandaag ook het creatieve team van "Flamingo Pet Products" in Geel waar ik samen met een handvol collega's dagelijks in de weer ben met het vormgeven van verpakkingen, technische illustraties, fotobewerkingen en P.O.S. materialen.

 

Ik word persoonlijk wel vrolijk van het zien of (her)ontdekken van mooie retro reclames of vintage encyclopedische illustraties op oude schoolplaten. Geregeld zoek ik dergelijke plaatjes op in de oude boeken en prenten op lokale marktjes of gewoon op het internet. Vaak zijn de auteursrechten op die afbeeldingen verlopen waardoor ze nu als 'public domain' gratis en vrij te gebruiken zijn voor decoratieve doeleinden. Ook altijd een boeiende uitdaging is een oude foto of kaart inscannen en optimaliseren tot een kleine of grote print voor bij je thuis, in de winkel of op kantoor. Vandaag staan de digitale verwerkingsprocessen alleszins zo goed op punt dat fotorealistische reproducties op maat en op afroep voor iedereen bereikbaar zijn. Van enkele textiel placemats of een stevige kartonplaat tot een indrukwekkend kamerbreed behang. En alles nog netjes ecologisch verantwoord ook! Ik zie hele mooie dingen gebeuren binnen 'mijn kleine bubbel' van gelijkgestemde creatieve bedrijven in België, Nederland of ietsje verder in Europa. Met hun gebundelde kennis en ervaring hou ik Idée Fabriqué makkelijk up-to-date op vlak van technieken en gespecialiseerde machines. Samen versterken we elkaar en worden we steeds beter in wat we graag doen, vorm geven aan jouw idee.


Moktamee! (Vlaams/Kempisch voor 'maak het mee' of 'maak het samen')

Geheel in lijn met mijn visie betrek ik sedert 1 februari 2022 een wat ruimer bemeten werkplek bij "Moktamee". Een chille community van kunstenaars, ondernemende makers en denkers in een oude school waar we elkaar kunnen inspireren en samenwerken aan creatieve projecten. Een hoogst uitdagende plek pal in het centrum van stad Herentals (Antwerpse Kempen). Wie wil kan er (na afspraak) diverse materialen en demo modellen van Idée Fabriqué komen zien en voelen. Tot ziens!

 

Patrick Jouret

Creatief explorateur

Blijf verwonderen!

 
 

We plannen - op termijn - te starten met een nieuwsbrief en je kan je hiervoor nu al inschrijven. Het zou immers zonde zijn ons uit je hoofd te verliezen. Je weet nooit met welk idee je morgen wakker wordt.